Държавата му назначи охрана

 

Депутатът Делян Пеевски е с назначена охрана от НСО заради подготвен опит за убийството му, информира на специална пресконференция главният секретар на МВР Георги Костов.

Още по темата

 

"В петък постъпи информация по делото за опит за убийство на Алексей Петров, че при провеждане на беседи и последващи следствени действия, е придобита значима информация, която се отнася за подготвен опит за убийство на депутата Делян Пеевски", заяви главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

 

Костов каза, че подготовката продължила два месеца и включвала доста подробна информация за навиците на депутата и места, които е посещавал, без това да е медийно огласявано.

 

"Извършени са конкретни логистични действия, като подготвеното покушение по организация напомня на опита за убийство на Златомир Иванов пред Съдебната палата и на убийството на Димата Руснака на бул. „Витоша”, добави още Костов.

 

 

От НСО в почивните дни се срещнали с Пеевски няколко пъти, като първоначално народният представител отказал предложената му охрана. Впоследствие обаче от службата го убедили и му били назначени гардове.

 

Костов обаче не можа да обясни колко ще струва охраната, както и колко гардове на НСО ще пазят Пеевски.

 

"Останалата информация по случая не може да бъде оповестена, защото е следствена тайна", добави Георги Костов.

 

Не стана ясно и кой е информаторът на МВР.

 

Видео: БГНЕС

 

Това не е обичайна информация и колегите, които е трябвало да вземат решение, са взели правилното решение с оглед на техните правомощия при такава информация”, коментира вътрешният министър Румяна Бъчварова.

 

Тя поясни, че случаят е огласен публично, тъй като напоследък имало „доста спекулации и вълнения по темата как се определят лицата, които НСО охранява и в какви случаи”.

 

По случая прокуратурата не е образувала досъдебно производство, научи Нова. 

 

Опитите на екипа на Новините да се свърже с Пеевски останаха без резултат.

 

От ДПС отказаха коментар по случая. Пред колегите си Пеевски изразил недоумение кой би могъл да го нарочи, при положение, че бизнесът му е прозрачен.

 

Това не е първият случай, в който се разгласява информация за риск за живота на депутата. През 2014 г., в разгара на кризата с КТБ, беше съобщено, че трима души са подготвяли неговото покушение. 

 

Видео: БГНЕС