Пловдивският митрополит Николай се обяви срещу честването на бунта в Панагюрище на 1 май

 

Църквата атакува светската власт заради Априлското въстание. Пловдивският митрополит Николай се обяви срещу честването на бунта в Панагюрище на 1 май, защото на същия ден православната църква празнува Великден. В отговор кметът на града заяви, че 40-годишната традиция е зарята за въстанието да се провежда на 1 май.  

 

Пловдивският митрополит Николай не пожела да говори с медиите, а реши да изложи вижданията си в писмо. В него той заявява, че ако кметът не го послуша, няма да позволи на нито един пловдивски свещеник да служи за годишнината от Априлското въстание. В позицията си казва, че на Великден е недопустимо провеждането на каквито и да е други празници и че не трябва да се отклонява съзнанието на вярващите от Възкресение Христово.

 

Отвореното писмо на митрополит Николай не е официално входирано в общинската администрация на Панагюрище, а кметът твърди, че не решава еднолично кога да се чества годишнината от въстанието.

 

Честването на Великден и Априлското въстание на една дата не е прецедент за Панагюрище – това се е случило през 2005 година. Според историците въстанието не е събитие, което трябва на всяка цена да се отбелязва в точно определен ден.

 

Дали ще отбелязваме Великден и Априлското въстание на 1 май – решение за това ще вземе Общинския съвет в Панагюрище.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си