Акцията им ще се проведе в 09:00 часа и има за цел да провокира кабинета

 

Екозащитници срещу концесията на ски пистите в Банско! Тази сутрин те се събраха на протест пред Министерския съвет. 

 

Според природозащитните организации концесионерът е в грубо нарушение на правилата в националния парк от години, а сега Министерският съвет се готви да узакони тези нарушения.

 

По думите им концесионерът в Банско използва 60% повече територия, отколкото е тази, за която плаща. Протестиращите алармират, че се готви увеличение на концесионната територия от 100 на над 1000 хектара. Природозащитниците настояват сегашният концесионен договор да бъде разтрогнат в полза на нов, прозрачен конкурс.

 

Компромисно решение беше намерено и трябваше кабинетът да преразгледа договора за концесия на днешното си заседание. Снощи обаче правителството реши засега да не взима отношение по спорната тема.

 

Повече гледайте във видеото

 

 

„Няма да бъде взето каквото и да е решение преди да бъде постигнат консенсус и яснота, преди да бъде категорично ясно на всички, че действията на правотелството не се определят от желанието да се обслужват нечии олигархични интереси”, заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. 

 

А в Банско излязоха на протест с искане за разширяване на ски зоната. Според контрапротестиращите нарушения в концесията няма и това са само спекулации от страна на природозащитниците. Местните хора и бизнесът настояват за втора кабинка и още писти, защото сегашните съоръжения не смогват и туристите се редят на огромни опашки, а това влияе отрицателно на имиджа на България като евтина и качествена ски-дестинация.