Мярката е част от нарастващото напрежение между двете страни заради справянето с бежанската криза

Гърция временно отзова своя посланик във Виена. Той ще се върне в Атина за консултации преди да продължи дипломатическата си служба, съобщи гръцкото външно министерство. Мярката е част от нарастващото напрежение между Гърция и Австрия заради справянето с бежанската криза, пише БГНЕС.

Още по темата

 

 

Атина отзова посланика си след срещата между Австрия и страните от Западните Балкани, на която не бяха поканени гръцки представители. Според гръцката дипломация Виена е прибягнала до средства „от ХIX век”. Привикването на посланика цели „да се запазят приятелските отношения между държавите и народите на Гърция и Австрия”, гласи още комюникето от южната ни съседка.

 

Атина е недоволна от редица мерки, наложени от страните по мигрантския маршрут през Балканите към Западна и Северна Европа, заради които човешкият поток може да се окаже заклещен в Гърция.Хиляди мигранти останаха спрени на гръцко-македонската граница, след като в неделя Скопие реши да не пропуска повече афганистанци на територията си. Това беше предшествано от решението на Австрия да ограничи дневния прием на молби за убежище в страната до 80 души, а транзитно преминаващите до 3200 души дневно.

 

Според Гърция Австрия подценява усилията за общ европейски отговор на мигрантския въпрос, като се съюзява с членове на ЕС, които отказват да приемат каквито и да е бежанци. Визират се страните от Вишеградската четворка – Унгария, Словакия, Чехия и Полша. Будапеща и Братислава решиха да оспорват в Европейския съд решението за задължителните бежански квоти.