От посещението стана ясно, че двете страни работят заедно в битката с тероризма

 

Борбата с тероризма, доставки на природен газ за България от Израел и митнически облекчения - това бяха темите по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Израел. През втората половина на лятото ще има съвместно заседание на правителствата на двете страни. 

 

Бойко Борисов прекара два дни в Израел. От посещението стана ясно, че двете страни работят заедно в битката с тероризма, а след атентата в Бургас това сътрудничество е прераснало и в личното приятелство между премиерите. 

 

„Бойко, ние с теб станахме свидетели на заплахи, свързани с тероризъм спрямо нашите държави от едно и също естество и си сътрудничехме тясно след атентатите в Бургас”, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху. 

 

Заедно с Борисов в Израел беше е шефът на ДАНС Димитър Георгиев. Българският премиер призна, че ползва личния контакт с Бенямин Нетаняху, за да трупа информация. 

 

Срещата между двамата се случва ден след поредния атентат близо до Йеруслим, при който един човек загина. Нетеняху използва съвместната пресконференция, за да предупреди иранците и палестинците. 

 

Ден по-рано българският премиер беше в Рамалла. В Светите земи премиерът проведе срещи както с израелските власти, така и с палестинските лидери. Той се похвали с приятелството с двете страни. 

 

Извън политическите теми късно снощи имаше среща и българската общност в Израел. На нея стана ясно, че адвокатската колегия там иска православната ни църква да бъде удостоена с Нобелова награда. Сънародниците ни пък получиха мартеници.