Пострадалият е в болница

 

14-годишен ученик е прострелян с боен пистолет в близост до 26-о СОУ  "Йордан Йовков" в столичния квартал "Княжево", съобщиха за Нова от МВР. Стрелецът също е ученик, на 16 години, взел оръжието от чичо си. 

 

Все още не се знае как пистолетът е попаднал в ръцете на деветокласника. Не е ясно и какво е предизвикало агресията. Пострадалото момчето е живо, без опасност за живота, настанено е в "Пирогов" с огнестрелна рана в областта на таза.

 

От лечебното заведение съобщиха, че не са засегнати жизненоважни органи. Момчето е било оперирано от завеждащия отделението по детска гръдна хирургия доц. д-р Христо Шивачев и завеждащия отделението по детска коремна хирургия д-р Стефан Стоилов. Момчето остава в реанимация. Последно е говорил с майка си. Каза ми да не се притеснявам и че всичко ще бъде наред, разказа пред Нова майката на момчето, Десислава Чавдарова. "За мен това е потенциален убиец", коментира тя. 

 

Стрелбата е станала малко преди 15:40 часа на стадион близо до училището. След като приключили учебните му часове, осмокласникът Даниел отишил да рита топка на стадиона. Именно там го нападнал 16-годишният деветокласник Ивайло, който малко след това е  задържан в дома си.

 

Стрелецът не е криминално проявен. Той е завършил 7-и клас в същото училище, след което се е преместил.  Момчето е взело пистолета от дома на чичо си, който работи като охранител. 

 

Към момента е ясно, че двете момчета са се познавали от деца, играели са и заедно футбол. Предполага се, че двамата са се скарали заради момиче. 

 

Ивайло бил отгледан от баща си, след като майка му оставя него и по-малката му сестра и заминава за чужбина. Затова във възпитанието на децата му помагала съседката Ева. "Аз съм го отгледала, много е кротък", твърди жената.

 

Училището е с частна охрана. Въпреки че инцидента е станал извън неговата територия мерките за сигурност се затягат. В понеделник в класните стаи на 26-то училище влизат психолози.

 

 

 

Криминалисти продължават работата по случая. От ръководството на 26-о СОУ обясниха, че инцидентът е станал извън територията на училището и не е попречил на нормалното провеждане на часовете. 

 

Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов отиде на мястото на произшествието, за да разговоря с ръководството на училището. „Простреляният е много добър ученик с добри и много добри оценки”, съобщи заместник-министърът.   "Пропускателният режим в българските училища трябва да се затегне и то много, ще направим необходимото с МВР възможно най-бързо", коментира той. 

 

Информация: Мия Димитрова, Георги Георгиев, Десислава Георгиева, Златина Зехирова