Ограниченията не са в съответствие с конвенцията за бежанците, заяви той

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова европейските правителства да не затварят границите за бежанци и да предоставят на хората повече възможности да търсят убежище.

 

Официалният представител на генералния секретар заяви пред репортери, че Бан "с голяма загриженост", отбелязва нарастващите ограничения върху границите с балканските страни, включително Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Бившата югославска република Македония. Според Бан Ки Мун, такива ограничения "не отговарят на Конвенцията за бежанците от 1951 г. и Протоколът от 1967 г.".

 

Генералният секретар на ООН разбира "натиска, който се усеща от много европейски страни", но ги насърчава да "запазят границите си отворени и да действат в духа на споделена отговорност и солидарност, включително разширяване на законните начини бежанците да търсят убежище".

 

„Съществува реална необходимост от споделена отговорност в световен мащаб", заяви генералният секретар.

 

Граничните правила в Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония „не са в съответствие“ с международна конвенция за бежанците, каза говорителят на Бан, Стефан Дюжарик, цитиран от Агенция "Фокус".