Най-често работодателите предпочитат да дават допълнителни пари

 

Всеки втори шеф ще даде великденски бонуси на служителите си. Това показва проучване, изготвено за Нова телевизия от Асоциацията на индустриалния капитал в България(АИКБ).

 

Още по темата

За 7 от 10 работодатели бонусите са се превърнали в традиция. Това са предимно предприятия от индустрията и сферата на услугите. 

 

Най-често работодателите предпочитат да дават допълнителни пари. До 200 лева ще плаща всеки втори шеф, а двама от 10 ще бръкнат по-дълбоко в джобовете си с над 500 лева. Други 11% от фирмите пък ще използват ваучери или плащане в натура. 

 

Все пак обаче част от работодателите признават, че тази година бонусите ще бъдат по-ниски в сравнение с миналогодишните. По-щедри ще бъдат близо 40% от всички.

 

В София една малка пекарна дава препитание на трима души. Отваря врати само преди месец. Затова и печалбата до Великден едва ли ще стигне за парични бонуси. Шефът обаче вече е решил това.  

 

„Ще зарадваме семействата на нашите служители не само с козунаци, а и с всички тестени изделия, които произвеждаме”, обясни управителят на пекарната Емил Кръстев.  „Приемам го като добър жест от страна на работодателя, помага ми да си помогна за празничната трапеза”, призна Теменужка Славова, която работи там като пекар. За бизнесът - това е инвестиция, защото доволния служител си върши по-добре работата.  

 

„Човешкият капитал е много важен за самото производство и самият работодател предпочита да стимулира работниците си”, коментира изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.  И статистиката го доказва. „Все повече работодателите се включват в т. нар „бонусна система” и раздават бонуси”, съобщи Иванов.

 

Още по темата – във видеото!