Най-малко петима са убити, 36-има - ранени

 

Нов кървав атентат в Истанбул. Петима души загинаха, а 36 са ранени при мощна експлозия, предизвикана от камикадзе на търговска улица близо до туристическия площад „Таксим”. Атентатът е станал около 11.00 часа на главната пешеходна търговска улица "Истиклял". 

Още по темата

 

Нападението е изключително дръзко, тъй като е извършено в централната европейска част на Истанбул. 12 от пострадалите са чужденци, сред които има граждани на Израел, Ирландия и Германия. Никой досега не е поел отговорност за атентата. Събраните данни за извършителя насочват разследващите в две посоки - Кюрдската работническа партия ПКК и групировката ИДИЛ.

 

Както обикновено се случва при подобни атентати, турските власти наложиха забрана за излъчване на снимки и кадри от мястото на нападението, но се заканиха да накажат виновните. 

 

„Терорът за сетен път показа отвратителното си лице, като взе за мишена цивилни граждани. Борбата ни с тероризма ще продължи с пълна сила вътре и извън страната. Това очакваме и от света, особено от Европа. Трябва да бъдем заедно в борбата ни с тероризма”, заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

 

Видео: Ruptly

 

Напрежението е силно доловимо от дни насам не само в столицата, но и в Истанбул. След днешното нападение Берлин посъветва германските граждани в Истанбул да не излизат от хотелите си. 

 

Това е поредният атентат в Турция след самоубийственото бомбено нападение в Анкара миналата седмица, когато загинаха 37 души. При подобно нападение през февруари в турската столица бяха убити 30 души. Турция засили мерките за сигурност в Анкара и Истанбул в очакване на кюрдската нова година Невруз, която се отбелязва в понеделник.

 

Засега няма данни сред пострадалите да има българи. България осъди остро самоубийствения терористичен акт в Истанбул. 

 

"Само шест дни след кървавата атака в столицата Анкара, отнела 37 живота, в съседна, приятелска и съюзническа Република Турция, отново се дават невинни жертви на терора”, заяви българският външен министър Даниел Митов.

 

България е съпричастна с усилията на компетентните органи на Турция за скорошното разкриване на поръчителите на атентата, допълват от МВнР. Премиерът Бойко Борисов също изпрати съболезнователна телеграма до турския си колега.

 

 

Видео: Ruptly