Коли на Бърза помощ от София и областта зареждат гориво само на една бензиноколонка

 

В края на миналата година правителството обедини "Центъра за спешна медицинска помощ" в София с този на областта за по-практично.

 

Оказа се обаче, че всички линейки от столицата и основната част от областта, зареждат задължително на една бензиноколонка. За по-икономично.

Още по темата

 

Така, за да могат да работят, колите на Спешната помощ от Пирдоп, Елин Пелин и Своге правят нарочни курсове за зареждане. Ако не изчислят километрите правилно, червената лампа за гориво може да ги свари в най-неподходящия момент и колите да спрат на средата на пътя.

 

Според неофициална информация практиката на зареждане и превоз на туби с гориво в линейки е редовна до началото на март. Случайно съвпадение е, че тя рязко спира точно, когато екипът на „Разследване започва да се интересува от темата.

 

Сега за по-евтино - при разход от около 10 на сто, линейките от Пирдоп изминават по близо 200 км, тези от Своге - около 130, от Елин Пелин – около 60, с една единствена цел – зареждане с гориво от една конкретна бензиноколонка.

 

Източници, пожелали анонимност, съобщават, че има случаи, когато се избира да се отиде на адрес на пациент, който предполага курс до София, за да може линейката да зареди или да се рискува друг адрес, с полупразен резервоар.

 

Обединяването на двата центъра обединява и бюджетите за ремонт. Това означава усвояване на около 1 700 000 лева. Как?

 

От години поръчките за ремонти на линейки се изпълняват от „София ауто”. Един от основните критерии е най-ниска цена за труд. По договор нямат право на подизпълнител.

 

Критерият „цена на час” е водещ при избора за ремонта на линейките. Настоящият изпълнител печели с цена от 10.20 лева при редовна тарифа от близо 50 лева.

 

От фактура до „Бърза помощ” става ясно, че обикновена смяна на гумите e калкулирана за четири часа. В договора ясно е записано, че ремонтните дейности не трябва да надхвърлят регламентираните сервизни нормовремена. За демонтаж и монтаж на гуми е необходим малко повече от час.

 

Още по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Генка Шикерова