През 2015 година са регистрирани 426 трафиканти на мигранти с български произход

Има риск терористи да използват мигранционния поток и да създадат заплаха за сигурността в Европа. Това предупреди организацията за граничен контрол на континента.

 

Още по темата

По тази схема двама от парижките атентатори са пристигнали нелегално в Европа през Турция и гръцките острови, посочват експертите по сигурността в годишния доклад на „Фронтекс”.

 

През 2015 година на континента са регистрирани над 1 820 000 чужденци, нелегално преминали през външните граници на съюза. За сравнение, година по-рано техният брой е бил едва около 300 хиляди.

 

Задържаните трафиканти през 2015 година са 12 хиляди, а случаите на използване на фалшиви документи над 8 хиляди. По данни на „Фронтекс”, с които Нова телевизия разполага, трафикантите с български произход са 426. Най-много такива криминални лица са регистрирани от Мароко – малко над 1100, от Испания – 613 и Албания – 611.

 

Междувременно се очаква Европейската комисия да представи предложения за реформи на начина, по който страните-членки обработват молби за убежище.