"Надявам се през май да го разгледаме на ЕКОФИН", каза финансовият министтър

"Холандия подкрепя публичното оповестяване на данни за данъците, плащани от големи компании", заяви финансовият министър на кралството, председателстващо в момента ЕС - Йерун Дейселблум, пристигнал за втория ден от неофициалното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) в Амстердам. 

 

"Лично аз и Холандия подкрепяме това, но още не сме обсъдили въпроса (на европейско равнище, бел. ред.). Надявам се през май да го разгледаме в подробности на форум на ЕКОФИН", обяви Дейселблум, цитиран от ТАСС и БТА. 

 

"Някои страни се тревожат това да не накърни тяхната конкурентоспособност. Ние обаче сме за това информацията да е достъпна за обществеността (а не само за данъчните органи), за да може всички да виждат къде плащат данъци големите компании и колко големи са те. Напълно е възможно да направим тези данни достъпни за обществеността, но трябва да обсъдим системата", добави Дейселблум.

 

По думите на министъра публикуването на "Панамските документи" повишава още повече нуждата въпросът да бъде решен.

 

"Прекалено се увлякохме по това да направим данъчните режими по-привлекателни за международните компании. Стигна се дотам, че едрите компании търсят сега възможности да не плащат данъци", констатира той.

 

Финансовият министър на Малта Едуард Шиклуна изрази мнението, че "като първа стъпка размяната на данъчна информация трябва да става на равнище "от една страна към друга" (между данъчните органи). А като следващ етап може данните да се предоставят на обществеността.  

 

Белгийският министър на финансите Йохан ван Овертвелд прикани в дискусиите на тази тема "да не се забравя правото за защита на личните данни". 

 

Планът на ЕК да разкрие публично данъчно-финансови данни на големите компании предизвика опасения у някои финансови министри, които днес предупредиха за необходимостта от предпазливост спрямо изтичането на информация от т. нар. "Панамски документи", отбелязва "Ройтерс".

 

"Не бива да реагираме пресилено", заяви малтийският финансов министър Едуард Фиклуна, предупреждавайки за рисковете за конкурентоспособността на европейските компании. Според него по-добре би било като първа стъпка корпоративните фискални данни да бъдат достъпни само за данъчните власти, не за широката публика.