След повече от 20 месеца ремонт гарата и пространството около нея са изцяло променени

 

Централната жп гара в София - чисто нова. След близо две години ремонт гарата и пространството около нея са напълно променени.

 

Това е първият основен ремонт, който е правен от 40 години насам. Чакалнята е изцяло обновена – с информация, табла с разписанието и нови ескалатори. 

 

За да стигне до сегашния облик обаче Централната гара преминава през редица препятствия. Построена е през 1888 година и напълно разрушена през 70-те години на миналия век. Изградена наново, за да поеме милионите пътници.

 

Видео: БГНЕС

 

Десетилетия по-късно започват първите опити за обновление. Едно от тях - шатрата, с която е опасано пространството пред гарата. 

 

Основната й цел обаче се оказва подслон за бездомни хора и наркозависими. Духът на гарата се запазва, както и пазителят му – часовникът. Емблема, която познава почти всеки българин. 

 

В тържеството, освен посетителите, се включиха министри и общинари, а премиерът се възползва от повода, за да отговори на критиките, че ремонтът се е забавил и е оскъпен.

 

Освен подобренията, след ремонта на гарата има и много екстри, като например спортна зала. 

 

"Във всяка една европейска столица централната гара е знаково здание, което и занапред ще остане такова. Правим всичко възможно таз и следващата година да върнем стабилността и успеха на жп транспорта“, заяви транспортният министър Ивайло Московски.

 

Видео: БГНЕС

 

При откриването кметът на Столична община Йорданка Фандъкова нарече обновената Централна гара поредната голяма придобивка за София, която преди е била едно от най-нелицеприятните места в София.

 

 

„Постарахме се да почистим и да приведем в приличен вид и подлеза, но подготвяме новият проект, за да може да се реконструира изцяло предгаровият площад“, информира Фандъкова. 

 

Видео: БГНЕС