Документът беше разсекретен и публикуван в интернет

 

Фалиралата банка КТБ е била източена от управителя й Цветан Василев. Това е основното заключение в доклада на компанията „Аликс партнърс”, която беше наета да разследва аферата.

 

Според разсекретения днес документ, основната дейност по източването на банката е започнала след 2009-а година, когато рязко са нараснали кредитите, отпуснати на фирми, близки до Василев, и на компании без обезпечение. Докладът разкрива схемите, по които са били раздавани парите.

 

Според експертите на „Аликс партнърс”, от отпуснатите 5.7 милиарда лева кредити, 2.5 милиарда лева са отишли във фирми, свързани с Цветан Василев. От одиторската компания смятат, че е реалистично да бъдат върнати едва 800 милиона лева в рамките на една година.  

 

От „Аликс партнърс” са намерили ясни доказателства, че Василев и свързани с него хора са получили пари от КТБ и са ги използвали за лични бизнес сделки, като са били наясно, че парите никога няма да се върнат в банката.

 

На 14 април депутатите решиха докладът за фалита на КТБ да бъде разсекретен. Припомнете си какво се случи тогава в пленарната зала.