С викове "Българи юнаци" и "България над всичко" хиляди преминаха през улиците на града

 

Няколко души са ранени след сблъсъци между полиция и протестиращи в Раднево. Тази вечер хиляди излязоха по улиците на града, за изразят недоволството си от беззаконието в града. Напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци. 

 

Протестът тръгна от мястото на побоя. Начело на недоволните граждани беше Мария Делчева - бабата на Живко, един от младежите, които пострада при побоя на пътя, който отключи недоволството на жителите на града. „Благодарна съм на всички радневци  за подкрепата, която оказват в момента, защото  виновни са най-напред управниците, които позволиха такава свободия. Искаме възмездие”, заяви тя. 

 

 

Минути след 20.00 часа с викове "Българи юнаци", "Много сме, силни сме" и "България над всичко" недоволните преминаха през централната част на града и достигнаха до загражденията, поставени на пътя за ромската махала.

 

 

Хилядите възмутени радневци и подкрепящи ги от цялата страна преодоляха блокадата на централната улица и се отправиха към ромската махала. Там ги чакаше жандармерията. Повече гърмяха бомбички, пиракти, хвърляха се камъни и бутилки.  Няколко пъти се стигна до бой. Протестиращи разказаха, че униформени са ги удряли с палки.

 

Няколко протестиращи и един полицаи са потърсили лекарска помощ. Униформеният  има леки наранявания по лицето и вече е прегледан в болницата в Раднево. Един от ранените твърди, че „провокацията е била от жандармерията”.  „Бяхме на първа линия и жандармерията беше пред нас и без повод, без никаква агресия започнаха да бият, има пострадали и момичета”, разказа той. 

 

Служители на полицията и жандармерията ще останат да дежурят и през нощта, а жителите на града обещават това да не е последният протест. 

 

 

Още по темата

Инцидентът, който предизвика недоволството, стана в понеделник. Пострадалите трима мъже пътуват в кола, която отнема предимството на автомобила на нападателите. В последствие шофьорите от двата автомобила разменят остри реплики и удари.


Малко по-късно от ромската махала пристига подкрепление в защита на тези, чието предимство е било отнето. 

 

 

Новодошлите нападат с тръби, брадви и ножове другия шофьор и двамата му спътници.
Най-сериозно пострадал е 29-годишният Живко, който е намушкан в гърба. Ножът проникнал директно в белия дроб, обясни пред Нова хирургът д-р Даниел Вълчев.


Другите двама - Георги и Цветомир, са в неврохирургията. Единият е със счупен череп, а другият - със счупена челюст.


 

На четирима от участвалите в побоя вече са повдигнати обвинения за опит за убийство, като деянието е извършено по хулигански подбуди. Един от задържаните - Стефан И., е обвинен и в опит за убийство на повече от едно лице.

 

 

"По делото е установено, че Калчо И. е многократно осъждан, а последната му присъда е за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди на повече от едно лице и настоящето деяние е извършено в изпитателния срок на предходното му осъждане. Обвиняемият Динко А. е осъждан за грабеж и реабилитиран към настоящия момент. Останалите обвиняеми са неосъждани", съобщават от прокуратурата. Четиримата са в ареста за срок от 72 часа. В четвъртък Окръжната прокуратура в Стара Загора ще внесе искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

 

На извънредно заседание на Общинския съвет  вече беше решено да започне процедура по събарянето на всички незаконни постройки в ромската махала.

 

Репортери: Димитър Иванов. Надя Ганчева