Предложението е част от сделката за бежанците

 

Европейската комисия даде зелена светлина за премахване на визите за Турция. В замяна Анкара ще помогне на Европа да реши мигрантската криза. 

 

Още пет са критериите, които Турция остава да изпълни. Ще трябва да въведе биометрични паспорти, да се справи с корупцията, да подобри сигурността на информацията и да даде по-голяма свобода на словото. Въпреки това страната получи препоръка за премахване на визите.

 

„През последните седмици Турция направи впечатляващ прогрес. Все още има какво да се направи и то спешно, но ако Турция запази този напредък и продължи в същия дух, тя ще изпълни и останалите критерии”, заяви Франс Тимерманс, заместник-председател на ЕК. 

 

За премахването на визите, освен препоръката на Комисията е нужно одобрението на Европейския парламент и на Европейския съвет. 

 

Турските граждани заслужават правото да пътуват свободно в европейските страни от Шенген. Турция е страна, която държи на думата си. Европа също трябва да спази обещанията си”, заяви Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция. 

 

Премахването на визите е част от споразумението, което страната сключи с Европейския съюз. В замяна Анкара ще помогне на Европа за решаване на бежанската криза.

 

Информация: Нихал Йозерган