Първият изпит по математика ще се проведе на 10 май

С националното външно оценяване по математика на 10 май започва поредицата традиционни изпити за учениците от 4 клас, които ежегодно се провеждат през този месец.


Останалите дати за националните външни оценявания са: 12 май – Български език и литература; 13 май – Човекът и природата; 16 май – Човекът и обществото.


Изпитването за всеки от учебните предмети е писмено и се провежда едновременно за учениците от всички паралелки от 4 клас в съответното училище. Изпитът започва в 10.00 ч., продължава един учебен час (40) минути, а за учениците със специални образователни потребности – два учебни часа.


Тестовете по математика, по Човекът и обществото и по Човекът и природата съдържат 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и 3 задачи от отворен тип.


По български език и литература тестът включва диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него.


Максималният резултат за всеки от тестовете е 20 точки.


След приключване на изпита училищната комисия оценява писмените работи по критерии, определени от просветното ведомство и вписва броя точки.


По график, определен от директора на училището, комисията дава информация на учениците и родителите им за получените оценки. Те не се включват при изчисляване на годишния успех на ученика.