Давутоглу може да подаде оставка, след срещата му с Ердоган тази вечер

Всички погледи в Турция са вперени към срещата между президента Ердоган и премиера Давутоглу, която ще се състои тази вечер. Някои източници предполагат, че Давутоглу може да подаде оставка, пише БНР. Тази среща трябваше да се проведе миналата седмица, но бе отложена.

 

Силното внимание към очакваната среща е предизвикано от факта, че в последно време близки до управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) твърдят за нарастващо напрежение между Ердоган и Давутоглу. Миналата седмица Централният изпълнителен Съвет на управляващата партия оряза пълномощията на Давутоглу, като иззе функциите му на ръководство върху местните структури. 

Още по темата

 

Говорителят на Партията на справедливостта и развитието Йомер Челик се опита да омаловажи факта, като заяви, че това е технически вътрешнопартиен въпрос. По времето, когато Ердоган бе лидер на Партията на справедливостта и развитието, той ръководеше и местните структури. След издигането на Ахмет Давутоглу за лидер на партията, автоматично местните ръководства преминаха на подчинение на премиера, но миналата седмица му бяха иззети.

 

Близки до партията анализатори в последните дни коментират, че Давутоглу няма необходимия авторитет и влияние. Изразява се мнение, че съществува конфликт между Давутоглу и Ердоган.

 

Партията на справедливостта и развитието стигна до точката, на която се разбра, че повече не може да продължава с Ахмет Давутоглу.  И трябва да търси други изходи за себе си, заяви анализаторът Насухи Гюнгьор от проправителствения вестник "Стар" в телевизионно предаване.

 

Други медии пък посочват, че Давутоглу обмислял да подаде оставка. Като причина за евентуално напускане на премиерския пост се посочва борбата за власт с държавния глава Ердоган, който иска да въведе президентска институция в Турция, вместо сегашната парламентарна система. При такъв вариант Давутоглу ще остане извън играта.

 

Напрежението в политическите кръгове на управляващата Партия на справедливостта и развитието се отрази на финансовите пазари. Доларът, който запазваше относително ниско ниво, скочи от 2,70 на 2,87 турски лири за долар.