Садик Хан е първият мюсюлманин, станал градоначалник на британската столица

 

Новоизбраният кмет на Лондон Садик Хан положи клетва по време на многоконфесионална служба в един от най-известните християнски храмове в Англия - катедралата Садък.

Още по темата

 

"Казвам се Садик Хан и съм кмет на Лондон. Обещавам да ръководя администрацията по най-прозрачния и най-предания начин в историята на града. Ще бъда кмет на всички лондончани. Обещавам, че ще сторя всичко по силите си, за да направя града по-добър", каза Садик Хан, който стана първият кмет-мюсюлманин в историята на британската столица.

 

На службата присъства бившият лидер на Лейбъристката партия Ед Милибанд и представители на различните религиозни общности в Лондон.

 

На вчерашните избори Хан удържа убедителна победа над главния си съперник - милионера Зак Голдсмит, спечелвайки 57% от гласовете.

 

Садик Хан е олицетворение на успеха след имиграция, пише британската преса. Родителите му идват в Лондон от Пакистан през 1960 г. Семейството живее в общинско жилище и децата учат в държавно училище. Не могат да платят за елитно образование, но благодарение на добрите си оценки, влизат в университети и се реализират в живота.


"Тук съм само защото Лондон ни даде тази възможност. Подаде ръка на мен и моето семейство", каза днес Хан.


Победата му е важна за лейбъристите, както и за привържениците на идеята Великобритания да остане в Европейския съюз. За разлика от Садик Хан, победеният кандидат на консерваторите е сред тези, които искат страната да напусне Общността.

Официално новият градоначалник встъпва в длъжност в понеделник в 0.01 ч.