Наследници на участници във Втората световна се включиха в „Безсмъртения полк“

 

Стотици поднесоха цветя и венци пред паметника на Съветската армия в София. Церемонията започна с химните на България и на Руската Федерация. След това присъстващите почетоха загиналите с минута мълчание.

 

Световната инициатива „Безсмъртният полк”, която за първи път бе проведена през 2012 г. в руския град Томск, тръгна и от София със стотици портрети на родственици, дали живота си в антифашистката борба и по време на Втората световна война, предаде БГНЕС. Над 500 души тръгнаха на шествие от Паметника на Незнайния воин, където политици и обикновени хора поднесоха цветя пред мемориала.

 

Видео: БГНЕС

 

В редиците на „Безсмъртният полк” се нареди новият председател на БСП Корнелия Нинова, депутати и лидерът на АБВ Георги Първанов. Около 10-ина ветерани от войната над 90-годишни дойдоха окичени с ордените си за храброст. Тодор Атанасов, на 93 години, е между тях, воювал във втората фаза на войната, който на днешния ден е бил на границата на Словакия и Австрия.

 

В шествието всички носят георгиевски лентички и се поздравяват с победата. В колона шествието се насочи към Паметника на съветската армия. 

 

Видео: БГНЕС

 

Русе отбеляза 9-и май като се включи в световната инициатива „Безсмъртен полк“. Пред Паметника на Альоша, където са погребани костите на близо 80 руски войници, се събраха наследници на участници във Втората световна война, дали живота си в борбата срещу хитлеризма. Те носеха гордо портретите на своите баби и дядовци с имената им, предаде БГНЕС.

 

Честването на 9 май в Русе премина под звуците на Духовия оркестър, в присъствието на част от останалите все още живи ветерани, и слова на официалните лица. Накрая бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на Альоша и на руските гробища.