Съобщението идва, след като АБВ обяви, че оттегля подкрепата си от кабинета

Вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин подаде оставка, а министър-председателят Бойко Борисов я прие, съобщиха от правителствената пресслужба

 

Още по темата

"Борисов и Калфин проведоха разговор, в който изразиха взаимна благодарност за съвместната си работа", допълват от Министерския съвет.

 

Причина за оставката е днешното решение на Националния съвет на АБВ да предложи на предстоящия в неделя висш форум на партията оттегляне на подкрепата за правителството на ГЕРБ и призоваване на представителите на АБВ в изпълнителната власт да се оттеглят, посочиха от Министерството на труда и социалната политика.

 

По повод оставката Калфин заяви: “Оттеглям се от правителството по решение на ПП АБВ. През последната година и половина положих много усилия за това в България да има по-високи доходи, повече работни места и повече справедливост и предвидимост в социалните системи. Доволен съм от това, което постигнах. Остава и още много работа за моите наследници. Благодаря на премиера за възможността и подкрепата, която ми даде да работя за българските граждани на тази отговорна позиция. Благодаря и на колегите си в Министерския съвет, както и на парламентарните групи, които подкрепяха управлението за подкрепата и за приетите особено важни закони и решения.“   

 

Малко по-рано АБВ обяви, че оттегля подкрепата си за кабинета „Борисов”. 

 

„Националният съвет на партията взе единодушно решение да предложи на предстоящия конгрес в неделя да преустановим партньорството си за подкрепа на правителството и да изтеглим нашите представители от изпълнителната власт”, обяви председателят на партията Румен Петков.

 

От партията уточниха, че искането е не заради обида, а заради отношение, което АБВ твърдят, че са търпели година и половина, като Изборният кодекс е бил последната капка.

 

„Става дума за отказ от един модел, който ние се опитахме всячески по някакъв начин да променяме и не успяхме. Не търгуваме за едно или определено място в управлението”, поясни Емил Кало.

 

Ако АБВ реши да излезе от управлението, тежестта на останалите коалиционни партньори ще се увеличи. ГЕРБ оттук нататък биха били зависими изцяло от Патриотичния фронт и Реформаторите. Така от 135 гласа, те ще зависят вече от 124, които обаче варират, тъй като Реформаторският блок невинаги взема единодушни решения.

 

Калфин е четвъртият министър, който напуска това правителство. Още през март 2015 година, оставка подаде Веселин Вучков. Той напусна МВР, а на негово място застана вицепремиерът Румяна Бъчварова. В началото на декември миналата година от правосъдното министерство си тръгна Христо Иванов, неуспял със съдебната си реформа.

 

На неговия стол седна Екатерина Захариева - министър в двете служебни правителства на президента Росен Плевнелиев и началник на неговия кабинет. С началото на новата година Тодор Танев също напусна министерското кресло на просветата. След това Министерството на образованието оглави вицепремиера Меглена Кунева.