Тя винаги се е стараела да стои настрана от политиката

Британската кралица Елизабет Втора бе уловена на видеозапис да казва, че китайски висши служители са се държали "много невъзпитано" с британския посланик по време на посещението миналата година на китайския президент Си Цзинпин във Великобритания, съобщaва БТА, позовавайки се на информация в световните агенции.  

Още по темата

 

Кралицата казва това в разговор с висш полицейски служител на градинското парти, организирано във вторник в Бъкингамския дворец по случай рождения ѝ ден. Коментарът ѝ, който стана публично достояние вчера, е необичаен, защото 90-годишната кралица по време на дългото си управление винаги се е стараела да стои настрана от политиката.

 

От разговора, записан от официалния оператор на двореца, става ясно, че висшият полицейски служител Луси Дорси, отговаряла за сигурността на Си Цзинпин по време на посещението му през октомври, разказва на кралицата, че подготовката на визитата е била същинско изпитание, а Елизабет отговаря, че знае и добавя, имайки предвид китайците: "Държали са се много невъзпитано с посланика".

 

Повод за репликата на кралицата е станало припомнянето на ситуация, в която при подготовката на визитата китайците са напуснали среща с британската посланичка и казали, че пътуването на Си се отлага. Подобен случай имало и по време на среща с полицията.

 

Това е вторият подобен случай с изтекли неудобни коментари от събитието във вторник. На него Дейвид Камерън бе чут да казва, че Нигерия и Афганистан са "най-корумпираните страни в света". Утре Камерън е домакин на международна среща, посветена на корупцията, в която участват и президентите на двете страни. 

 

Повод за репликата на кралицата е станало припомнянето на ситуация, в която при подготовката на визитата китайците са напуснали среща с британската посланичка и казали, че пътуването на Си се отлага. Подобен случай имало и по време на среща с полицията.