Целта му била да нападне някой американски военнослужещ с нож

25-годишен британец бе осъден на доживотен затвор с 12 години без право на обжалване за подготвяне на атентат срещу американски военни във Великобритания, предадоха Франс прес и БТА.

 

Джунид Хан от Лутон, Северен Лондон, използвал работата си като куриер във фармацевтична фирма, за да разузнае районите пред американски бази, бе разкрито на процеса в лондонски съд. 

Още по темата

 

Целта му, според открити от полицията имейли, които разменил с боец от ИДИЛ в Сирия, била да нападне някой американски военнослужещ с нож в опит да възпроизведе сценария на убийството на британския войник Ли Ригби през май 2013 г.

 

След арестуването на Хан през юли 2015 г. полицията открила в жилището му негови снимки пред черно знаме като това на ИДИЛ, а в компютъра му имало свалени инструкции за изработване на бомби.

 

На 1 април Хан бе признат за виновен в подготвяне на терористични нападения между май и юли 2015 г. и планиране да се присъедини към ИДИЛ в Сирия. Негов роднина - 23-годишният Шазиб Хан, също бе признат за виновен по последното обвинение и осъден днес на 13 години затвор с 8 години без право на обжалване.