Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по Diema

Туристическото предаване „Без багаж“ разкрива тайните на древното знание за здравето Аюрведа по време на своето пътешествие в Индия тази неделя от 13.00 ч. по Diema.

 Произходът на Аюрведа е проследен обратно до около 5000 г. пр.н.е. Това е една от малкото системи на медицината, разработени в древността и все още широко практикувани в модерните времена.  Аюрведа в превод от санскрит означава „наука за живота”. Древното индийско знание за здравето е описано още във Ведите.

Аюрведичните лекари смятат физическата същност, психическата същност и личността като единици, като всяка е в състояние да повлияе на останалите. Това е един цялостен подход, използван по време на диагностиката и лечението, и е основен аспект на Аюрведа. Съвременната Аюрведа подчертава, че постигането на жизненост става чрез изграждане на здрава метаболитна система и поддържане на добро храносмилане и отделяне. Аюрведа също се фокусира върху упражненията, йога и медитацията.

Според някои източници до 80 на сто от хората в Индия използват някаква форма на традиционната медицина, която включва Аюрведа. Същият е и процентът в Непал, където това е най-практикуваната форма на медицина. Традицията на Аюрведа в Шри Ланка е подобна на индийската традиция. Практикуващите Аюрведа в Шри Ланка се позовават на санскритски текстове, които са общи и за двете страни. В Индия има над 180 учебни центрове, подготвящи специалисти за традиционната Аюрведа.

 „Без багаж“ се срещат с едни от най-добрите лекари аюрведисти, за да донесат надеждата и знанието, че здравето е възможно до дълбока старост. Не пропускайте новия епизод на „Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по Diema.