Това сочат последните данни на Европейската агенция по околна среда

 

Мръсно море на три от плажовете по Черноморието. Първите резултати за този сезон от пробите на водата показват големи количества Ешерихия коли и чревни ентерококи. Черноморието ни вече е щурмувано от летовници, но екоинспектори предупреждават, че къпането не навсякъде е безопасно.

 

Рискуваме да прекараме ваканцията със стомашно-чревни проблеми, ако се къпем в морето на централния плаж в Лозенец, както и Централен и Офицерски във Варна.

 

В началото на всеки сезон Европейската агенция по околна среда оповестява къде морето е чисто и къде - не. Целта е туристите да бъдат ориентирани преди да изберат дестинация за почивката си.

 

Тази година в класацията попадат 94 зони в България. 67 от тях са получили оценката "отличен". Само три са определени като рискови. Изследванията се правят регулярно през целия сезон. На най-мръсните плажове обикновено има завишени норми на Ешерихия коли и чревни ентерококи.

 

В курортите край Варна по-ниска оценка има само плаж „Панорама“. На 13 от останалите качеството на водата е отлично.

 

Изследването на Европейската агенция за околната среда обхваща 21 000 плажа в целия Европейски съюз, а данните показват, че поне по отношение качество на водата страната ни заема една от челните позиции.

 

Репортер: Искра Урумова