Най-честите нарушения са неясен произход на продуктите, некачествено съхранение, опити за заблуда на клиента

 

Изненадващи проверки следят за качеството на приготвяната и предлаганата храна в ресторантите ол инклузив по морето. С началото на туристическия сезон започнаха и инспекциите от стара на Агенцията по безопасност на храните.

 

„Засега няма наказани, няма съставени актове. Имаме в предвид това, което се случи миналата година и работим в тази насока”, заяви в предаването „Събуди се” д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор Агенцията по безопасност на храните. 

 

По думите му най-честите нарушения са неясен произход на храната, некачествено съхранение, опити за заблуда на клиента. 

Още по темата

Екип на Нова проследи как протича една проверка в Слънчев бряг. Ресторантът, предлагащ ол инклузив изхранване на гостите си, е избран произволно. 


 
В този момент ресторантът изхранва близо 250 туристи. В кухнята екипът на Нова не е допуснат, защото няма здравни книжки. Там не са открити нарушения. 

 

За да се гарантира здравето на гостите , експертите следят и за това дали персоналът има заверени здравни книжки. 


 
Инспекторите проверяват и качеството на готовата храна. Според изискванията топлата  храна, изнесена на блок масата, трябва да бъде с температура 75 градуса.


 
Тази година експертите следят и за спазване на Наредбата за храненето на детски групи, която е изменена. 


 
„Те могат да бъдат изхранвани единствено с продукти по български държавен стандарт или утвърдени стандарти”, обясни д-р Георги Митев- директор БАБХ-Бургас.  


 
От началото на сезона инспекторите не са открили сериозни нарушения в ресторантите ол инклузив в Слънчев бряг, които да застрашават здравето на туристите. Миналата година също няма случаи на хранителни отравяния в курорта. За всички курорти по Черноморието обаче са съставени близо 100 акта.

 

Повече за туризма гледайте във видеата