Ще се стигне ли до гражданско неподчинение?

 

Северното Черноморие - хиляди хора на протест заради емблематичния плаж Болата. Плановете на държавата да ограничи достъпа на автомобили до него ядоса жителите на Каварна, Балчик и Българево. Преди дни подстъпите бяха затворени с бетонни ограждения. Ще се стигне ли до гражданско неподчинение?

Още по темата


Болата – един от най-красивите плажове в света, заради чиято достъпност се разбунтуваха жителите на всички близки населени места. Бетонните заграждения, препречващи пътя са били на около 100 метра от тук и вече ги няма. Хората обаче са категорични – повторили се това, готови са на всякакви протестни действия.


Залата в село Българево се оказа тясна за всички недоволни от решението на екоминистерството да ограничи достъпа с коли до Болата.


„Това беше шокираща новина. Оттук нататък туризъм как се развива, че на мен не ми е ясно, защото тук нищо конкретно не казаха! Искам да си действа къщата ми, както и Болата да е отворена, зеленка, да има къде да ходят гостите на селото”, казва Анастасия Митева.


За да се стигне до него пеша, трябва да се върви около два километра, възмущават се хората. И искат ивицата да бъде дадена за стопанисване, както много други. От министерството обещават да проучат възможностите и да има нова среща.


„Хората са готови на абсолютно крайни мерки – затваряне на пътища, бойкот, стачки и така”, казва Адриан Николов.


„Няма да бъдат вземани, допълнителни мерки предприемани, докато не се намери решение на въпроса като комплекс”, казва Бойко Малинов, зам.-министър на околната среда и водите.


Дотогава пътят до Болата остава отворен. Всички, които обичат Болата и хората, живеещи наблизо, чакат решението на въпроса и се надяват на нормален туристически сезон.


Репортер: Искра Урумова