Проверката ще обхване период от две години и половина

Сметната палата започва проверката на финансовото управление на „Центъра за градска
По темата
мобилност“. Одитът ще обхване периода от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2016 г., съобщиха от одитиращия орган.
 
Проверката трябва да приключи до края на годината, уточнява БГНЕС.
 
Ще бъдат проверени обществени поръчки, приходите и разходите на дружеството, включително разплащане с транспортни оператори.
 
Дружеството е 100% собственост на Столичната община. От него зависи една от най-важните услуги за столицата – организация, експлоатация, контрол и финансиране на обществения транспорт. Сред основните му дейности е издаването на превозни документи и реализация на приходи от превозна дейност. Дружеството финансира, изгражда, поддържа и експлоатира паркинги, гаражи и места за паркиране в столицата.
 
Според годишния финансов отчет на „Центъра за градска мобилност“ за миналата година приходите от градския транспорт в София за разплащане на транспортната задача през 2015 г. са над 216 млн. лв., като от тях от продажба на билети и абонаменти карти са близо 94 млн. лв. Неиздължената сума към транспортни оператори към края на 2015 г. е над 22 млн. лв., а печалбата за 2015 г. е над 6 млн. лв. 
 
По-рано Нова разкри съмнителна поръчка за 60 спирки в София. В разследването стана ясно, че фирма, свързана със съпруга на бившата депутатка от ГЕРБ Ирена Коцева, е спечелила обществена поръчка за монтаж на част от спирките в София. Припомнете си подробности.