Касата фалирала, а някои жители на града загубили десетки хиляди лева

Преди дни ви разказахме как стотици българи изгубиха спестяванията си в „Дупнишката популярна каса”. Хората се подвели от предлаганата висока лихва, а някои от тях признават, че дори не са прочели договора, който са подписали с касата.

През юни офисът на фирмата затворил и хората разбрали, че „Дупнишката популярна каса” е фалирала. В районната прокуратура в града вече са внесени 38 жалби.

По темата

Жители на Сливен твърдят, че същата финансова схема действала и там. Една жена се оплака, че е изгоряла е с 20 000лв., спестени от баща ѝ, и нейната учителска заплата. Ужилените като нея били около 70.

„Когато аз подписах договора със сливенска популярна каса, лихвеният процент беше 12%. Постоянно идваха лихвите, не се е получавал проблем. Получих около 3 000 лева за около 3 години”, каза тя. През лятото на 2015-а обаче сливенската популярна каса, също като дупнишката, фалирала.

Председател на сливенската каса е Николай Мравов - бивш общински съветник от БСП, а на миналите избори кандидат на политически клуб „Екогласност.” След като популярната каса фалирала, затворил офиса и спрял да вдига телефона си. Наш екип също не успя да се свърже с него.

„В Сливен и Дупница не става дума за пирамиди, а за кооперация. Ако получат печалба от кооперацията, могат да изплатят и 200% дивидент на членовете си”, коментира в студиото на „Здравей, България” финансистът Емил Хърсев.  

„Хората могат да си търсят правата в процедурата по несъстоятелност. Ако се осребри имущество, по-голямо от това необходимо да се върнат кредитите, те ще си получат парите. Вероятно това няма да стане и те го знаят добре”, обясни той и напомни: "В България имаше около двайсетина популярни каси”. „По-добре е хората да внимават и да гледат къде влагат своите пари”, препоръча той. 

Прокуратурата работи по сигналите за измамени хора и в Дупница, и в Сливен, но засега няма задържан или повдигнати обвинения.

Темата продължава и във вторник в "Здравей, България". Депутати от Реформаторският блок поискаха обяснения от финансовия министър. Според тях в България има още над 20 популярни каси. Правени ли са данъчни оценки на тези дружества, взети ли са мерки от финансовото министерство и колко още подобни кооперации дейсват у нас - въпроси на опозицията към финансовия министър, след серията репортажи по Нова.