Юбилейната изложба представя първия век от развитието на Военноисторическия музей

Националният военноисторически музей със специални изненади по случай вековния си юбилей. Уникални експонати ще бъдат показани само в рамките на 12 часа утре. Юбилейната изложба представя първия век от развитието на музея. Ще видим емблематични реликви, които досега не са били представяни пред публика. По-любопитните ви показваме в аванс.

Над 1 милион експоната. Огромна съкровищница, която отваря, за да покаже някои от най-безценните предмети. Сред тях е и кинжалът на първия български княз Александър Първи. Изработен е по повод победата на българската армия в Сръбско-българската война.

По темата

„Сребро с позлата и инкрустрации. На него е изобразена годината, държавния герб, вензела на княза”, обяснява доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей. 

За първи път показват и най-високото отличие на Княжество България - орденът голямо колие "Свети Александър". 

„Също привилегия на управляващия владетел. Изключително красиви, това са предмети, изработвани в чуждите ювелирни фирми”, добавя доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей. 

Сред колекцията са и непоказваните лични саби и ками, източен тип на Александър Първи. Както и великият кръст на военния „Орден за храброст“, дарени от графиня Йохана Хартенау. И не само това.

Парадният фелдмаршалски жезъл на цар Борис III – един от най-впечатляващите царски символи. Изработен от злато, сребро, платина и скъпоценни камъни по повод 25-годишнината от възкачването му на престола. 

„Любопитно е, че златото е взето от резервите за зъболекарски нужди на армията. След което е върнато и заплатено”, добавя доц. д-р Соня Пенкова. 

Цар Борис не доживява да държи в ръцете си жезлите за юбилея си. 

„Но Министерството на войната не отказва поръчката на Берлинската фирма, зашлаща я! Жезълът е донесен в България, съхраняван е от БНБ”, казва още доц. д-р Соня Пенкова. 

Изложено е и голямото огърлие на ордена „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“ – най-високото отличие на Царство България, чийто единствен носител и негов велик магистър е монархът. Сред ценностите са и яйца на Фаберже и скъпи бижута – произведения на ювелирното изкуство.