Призът бе учреден на 16 април тази година

Министерството на правосъдието няма да връчи новоучредената награда "Почтен магистрат" поради малкия брой номинирани и гласували.

Призът бе учреден на 16 април тази година – датата на подписването на Търновската конституция от 1879 г. Той трябваше да бъде връчен на 13 юли, когато се навършват 25 години от обнародването на Конституцията от 1991 г. Отличените магистрати трябваше да получат диплом и плакет на Министерството на правосъдието.

По темата

В България има около 4000 действащи магистрати - съдии, прокурори, следователи.

Преди два дни Българският институт за правни инициативи представи своето изследване „Нагласи на магистратите за реформи в съдебната система в България“. От представителното допитване става ясно, че две-трети от прокурорите и повече от половината от съдиите не са съгласни с тезата, че в йерархията на съдебната система израстват хората с най-добри професионални и морални качества.

64,9% от съдиите и 40,4% от прокурорите определят ниското доверие като основен проблем на съдебната система. Близо 1/3 от магистратите изтъкват, че им липсва и мотивация. "Въпреки че изследването излиза едва сега, в министерството отдавна наблюдаваме ниската самооценка на съдебната система по отношение на морал, етика, почтеност", отбелязват от ведомството.

Номинации за наградата се приемаха от 18 април до 5 юли, подадени от български съдии, прокурори, следователи, съдебни служители, адвокати, юристи, студенти по право и журналисти. В рамките на този срок постъпиха само пет предложения, за които гласуваха общо седем души, отбелязват от министерството.

Седемчленна комисия трябваше да определи първия носител на наградата “Почтен магистрат”. Заради слабата активност обаче от Правосъдното министерство няма да връчат наградата „Почтен магистрат“.