Към мястото на трагедията веднага са изпратени медицински екипи

Два пътнически влака се сблъскаха челно в северната част на италианската провинция Бари, съобщава repubblica.it.

По темата

23 души са загинали, а 34 са ранени. Катастрофата е станала на около 40 километра западно от град Бари.

На мястото на сблъсъка има само една линия. Не е ясно как двата влака са се оказали на нея по едно и също време, движейки се един срещу друг. В резултат на инцидента, първите вагони на двата влака са тотално деформирани. 

Към мястото на трагедията веднага са изпратени медицински екипи, служители на полицията и пожарната. Сред спасените има и бебе, което е било извадено невредимо. 

От Външно министерство казаха за Нова, че засега няма данни сред тези над 50 загинали и ранени да има български граждани. Но на мястото на сблъсъка все още цари такъв хаос, че не е ясно дали в смачканите вагони има още хора. Властите нямат дори точни данни колко са били пътниците на двата влака.

Смята се, че човешка грешка е довела до сблъсъска, въпреки че в района има натоварено движение на влакове с поне 200 преминаващи композиции на ден, а персоналът е високо квалифициран. Една от версиите е, че виновници са служители на местна гара, които са позволили единият влак да потегли по-рано от предвиденото. На мястото на катастрофата има само една линия и влаковете трябва да се изчакват.

Изпратени са и представители на транспортното министерство, които трябва да установят причините за инцидента.

Премиерът на страната Матео Ренци изказа съболезнования на близките на загиналите. 

Южна Италия е предпочитано място за туризъм и от много българи. 

Властите в региона призоваха хората да дарят кръв. 

Репортерти: Антоанета Николова, Момчил Минков