Експлозии и изстрели в Анкара и Истанбул, над които бяха забелязани изтребители и военни хеликоптери

Турската армия обяви, че е поела контрола върху властта. Военните установиха контрол над стратегически обекти в Анкара и най-големия град в страната – Истанбул. Експлозии и изстрели бяха чути и в двата града, над които бяха забелязани изтребители и военни хеликоптери. Танкове бяха разположени на международното летище „Ататюрк“, а по-късно тежка военна техника бе дислоцирана и в центъра на Анкара. Отменени бяха всички полети, а по-късно въздушното пространство на страната беше изцяло закрито. В ранните часове на нощта армията използва и оръжие, в резултат на което се стигна до загинали и ранени. Държавната телевизия е изключена.

Информационната агенция „Догу хабер ажансъ” (ДХА) оповести ултиматума на турските въоръжени сили, излъчен по националното радио и телевизия (ТРТ):

„Публикуването на този текст по всички държавни информационни канали на Република Турция е искане и заповед на турската армия. Скъпи сънародници, граждани на Република Турция; достигнахме до положение всички държавни институции, включително и турските въоръжени сили, да бъдем проектирани с идеологически мотиви и следователно – да не бъдем в състояние да изпълняваме нашите закони задачи и отговорности.”

Турският президент Ердоган призова хората да излязат на улиците и да се съпротивляват на опита за държавен преврат.

"Силата на народа е най-велика. Затова призовавам всички граждани на Турция да излязат на улицата и да се бият", заяви той.

Ердоган призна, че „незначителна група военни“ в страната е предприела опит за преврат. Съгласно думите му зад действията на военните стои Фетхуллах Гюлен – имамът, посочен от Ердоган за узурпатор. Президентът призова гражданите на страната да излязат на улиците и да защитят „турската демокрация“. Малко по-късно турският армейски генерал Юмит Дюндар заяви, че отговорните за случващото се в страната са „малка група от Първа армия“, командир на която е самият той. Дюндар отбеляза, че се намира в непрекъснат контакт с губернатора на Истанбул от първата минута на бунта.

Стотици хора излязоха по улиците на Истанбул и Анкара в знак на протест против военния преврат след призива на Ердоган. Хаосът обхвана улиците на двата града. На фона на експлозии, дъжд от изстрели и изтребители във въздуха, гражданите на страната започнаха да излизат по улиците в знак на подкрепа към държавния глава Реджеп Ердоган. В района на централния квартал на Анкара – „Къзълай”, по булеварда преминаха около 8-10 танка. Някои граждани се изправиха срещу тях. Танковете обаче продължиха и премазаха един от паркираните автомобили.

Междувременно военните нахлуха във валийството в провинция Сакария. Голям брой униформени влязоха в сградата, а танкове бяха разположени в района пред нея. В Истанбул тирове блокираха движението и в двете посоки по централния булевард „Ватан”. Пред Дома на армията в централния район „Аксарай” в пълна готовност бяха разположени девет танка. Наблюдаваха се и полети на хеликоптери „Скиорски”. 

Турската армия използва оръжие срещу група протестиращи в района на стария мост над Босфора – „Боазичи”. Съобщава се за ранени в района на инцидента, но техният брой не беше уточнен. Такива обаче има, както и загинали, сред които 17 полицейски служители, убити при опит за превземане на седалището на Националната разузнавателна служба (МИТ). Атака беше предприета и срещу сградата на парламента в центъра на Анкара, която понесе сериозни щети.

По цялата територия на Турция е обявен полицейски час и военно положение. На турската авиобаза Инджирлик са прекратени всички операции, обявена е терористична заплаха, съобщи Си Ен Ен.

Военните заявиха, че са завзели сградата на правителството, предаде телевизия NTV. Има и взети заложници. В същото време има съобщение, че президентът Реджеп Ердоган е в безопасност. Началникът на Генералния щаба ген. Хулуси Акар е сред заложниците.

По-рано турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от Ройтерс, заяви, че група военни от турските въоръжени сили се е опитала да свали правителството и силите за сигурност са получили нареждане да "вземат необходимите мерки".

"Някои хора предприеха незаконни действия в нарушение на субординацията. Избраното от народа правителство остава на власт. Правителството ще си отиде, само ако така поиска народът", изтъкна турският премиер", заяви премиерът по частната телевизия NTV.

Той увери, че онези, които са се опитали да извършат военен преврат, "ще платят скъпо и прескъпо".

Президентът Ердоган, който до този момент се намираше в Мармарис, се отправи към Истанбул. Малко след напускането му хотела, в който беше отседнал, е бил обстрелян. Към 01.43 часа президентският самолет излетя от летище Даламан. Хиляди граждани приветстваха държавния глава при кацането му на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул, обграждайки кортежа му директно на пистата. Ердоган определи опита за преврат, извършен в страната от група военни, като „държавна измяна“ и поясни, че е настъпило време за чистка в армията.

В същото време ситуацията започна да се успокоява. Беше съобщено, че участници в опита за сваляне на властта предават своите оръжия. Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм инструктира армията да свали авиацията, отвлечена от участващите в преврата, които все още не се отказват от начинанието си. Властите уточниха, че ситуацията в страната постепенно се връща под контрол, като в близките часове ще бъде напълно нормализирана.

МВнР на България призовава българските граждани да не предприемат пътувания с какъвто и да било транспорт към Турция. Българските граждани, които вече се намират на територията на Турция, да не напускат хотелите или жилищата, в които пребивават. Да се избягват всякакви публични места, призовават още от Външно министерство.