Очаква се той да влезе в сила за бизнеса от 1 януари 2017 г.

Държавата подготвя нов Закон за храните, който гарантира, че ще ядем по-качествена и безопасна храна. 

По темата

„Настоящият закон за храните е създаден 2002 г., а пазарът сега е съвсем различен. Има законодателство, което поради липса на поправки в действащия закон не кореспондира с европейските регламенти и не могат да бъдат прилагани каквито и да било наказания”.

Това обясни в „Здравей, България” Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

„С новия Закон за храните категорично се забранява практиката върху продуктите с оригинална опаковка да се лепят етикети, които да крият срока на годност или наличието на алергени. Преетикирането обикновено е действие, което се извършва от производители и търговци, които имат особено отношение към сивата икономика”, коментира Кукушева.

„Друг акцент е, че в сегашния закон за храните не се изисква обектите на производство и търговия с храни да имат необходимата документация, свързана със Закона за устройство на териториите. Това означава, че разнообразието от всякакви видове обекти със съмнителна хигиена е практика, която нормативно не може да бъде преустановена, освен през закона за храните”, поясни още Мариана Кукушева.

Очаква се новият закон да влезе в сила за бизнеса от 1 януари 2017 година.