Това показват последните проверки по баровете и ресторантите по морето

Алкохолът в почти всяка трета бутилка е некачествен. Това показват последните проверки по баровете и ресторантите по Черноморието. През миналото лято от 36 проби – 15 са показали отклонения при изследванията. Качествен ли е алкохолът, който пием?

Качеството на алкохола, който пием, се следи в тази лаборатория. Всяка една бутилка, която е иззета по време на проверките в търговската мрежа, идва за тестване тук. А лаборантите следят определени параметри и дали влизат в определени норми. Следят се от нискоалкохолни коктейли – до високоалкохолни напитки като ракия и уиски.

Алкохол. Шепа лед. И нощта започва. Но не винаги завършва по план. Защото не рядко алкохолът, който сипват по чашите ни, е качествен. Показват го и проверките по морето. Една от всеки три проби, дошла през миналото лято в тази лаборатория, дава отклонение.

„Има проби с по-ниско съдържание на алкохол, отколкото е обявено на етикета; напитки, които не отговарят напълно на съдържанието на напитката”, обяснява Галя Михайлова от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки.

Всяка проба започва с анализ на съдържанието на алкохола.

„Тук в момента се извършва парна дестилация”, обяснява Ивета Иванова от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки.

След дестилацията лаборантите следят всеки показател в течността. А често някои от тях – като метиловият алкохол – са над нормата.

„Въобще всеки един неприятен аромат в дадена напитка – за него отговаря повишено съдържание на някой компонент. Това е признак, че нещо не е наред”, разказва още Галя Михайлова.

По темата

Отклонения често дават и пробите от домашна ракия.

„Защото там не се следи процесът на дестилация и ферментация. Рискът е от това, че се смесват всякакви продукти,  особено изгнили плодове е изключително опасно”, пояснява Галя Михайлова.

Напук на рисковете – на трапезата традицията е жива. И денят започва и завърша с чудния еликсир. С времето е научил да различава истинската ракия от ментето. И все пак пробойни има. И докато за него ракията от казана е най-хубава - другарят му по чашка винаги има едно на ум, когато е в кръчмата.

Все пак повечето големи производители спазват строга технология и рядко на пазара попада некачествен алкохол. А там най-лесно можем да се ориентираме по марката, производителя и търговеца.

„Хубаво е, че в България вече се е утвърдила култура на пиене – познават това, което пият – хващат много по-лесно промяната във вкус, в аромат, в цвят дори”, обяснява Теохар Духовски – консултант в магазин за алкохол.

Ориентир може да бъде и цената. В тази лаборатория всеки може да донесе и проба от количеството алкохол, което сам е произвел, за да е сигурен в качеството на това, което ще сложи на трапезата си.

Повече по темата гледайте във видеото.