И двамата са изразили неудовлетвореност от параметрите на сътрудничеството между страните им

Руският президент Владимир Путин проведе първия си телефонен разговор с Тереза Мей, която оглави кабинета на Великобритания. Разговорът се е състоял по инициатива на британската страна, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от БГНЕС.
 
От двете страни е била изразена неудовлетвореност от параметрите на сътрудничеството. Договорено е било да се активизира съвместната дейност в някои направления.
 
По темата
По-рано днес руският президент се срещна с турския си колега Реджеп Ердоган в Санкт Петербург. Двамата обявиха, че са готови да възстановят икономическите връзки между Русия и Турция. Първото посещение на Ердоган в чужбина след опита за преврат стана факт, след като Анкара даде сигнал, че е готова да изплати компенсации за свалянето на руския самолет над границата със Сирия миналата година. 
 
Спорът около свалянето на руския самолет спря два големи енергийни проекта - газовия „Турски поток” и участието на „Росатом” в строежа на ядрена електроцентрала в Турция. 
 
„Има политическо решение за сътрудничество в областта на енергетиката и крупните съвместни проекти”, заяви руският президент Владимир Путин след срещата с Ердоган. 
 
„Проектът „Турски поток" с Русия ще бъде реализиран бързо”, заяви Ердоган. 
 
Русия вероятно ще отвори пазара си за турски храни до края на годината и ще възстанови чартърните полети до турските курорти.