До сутринта положението беше овладяно

Втори опасен инцидент с изтичане на газ в рамките на 24 часа. Подбалканският град Николаево се размина със сериозен инцидент, след като пропан-бутан започна да излиза неконтролирано от 80-тонна цистерна. Наложи се и евакуация. Прокуратурата започна проверка. 

Вече е ясно, че няма никаква опасност за жителите на град Николаево. В ранните часове на деня обаче имаше реална опасност от взрив на газ. Бързата реакция на органите на реда помогна това да не се случи.

По темата

Опасното изпускане на пропан-бутан започва около 02:00 часа сутринта. Аварира 80-тонна цистерна в частен митническо-акцизен склад. На място веднага пристигат пожарникари и експерти от Гражданска защита, които започват евакуация на хората.

За повече от 4 часа достъпът до подбалканския град Николаево бе забранен. Всички входове към града бяха блокирани, спрян бе токът и  движението на влакове и автомобили по подбалканския път София-Бургас.

„Първоначално изтичането беше доста силно, звуково се чуваше и така доста интензивно. В рамките на 20-30 минути хората бяха изведени, при положение, че беше отцепен доста голям периметър от полицията”, обясни комисар Стоян Колев от Гражданска защита - Стара Загора.

„Наистина, наложи се да действаме много бързо, тъй като в този момент, посред нощ нямаше компетентни органи, които да измерят и да се установи конкретната причина. Съмнявам се, че може да има някаква човешка намеса, казвам, може би, но нека компетентните органи да си го кажат”, заяви инж. Георги Ранов, областен управител.

В момента непосредствена опасност за хората няма, но притесненията им от близостта на газохранилището до техните къщи остава.

Казанлъшката районна прокуратура започна разследване срещу неизвестен извършител за това, че опасното вещество не е било съхранявано по установения ред.

Срокът за разследване е двумесечен. Предстои назначаването на множество експертизи и разпит на свидетели, включително и на длъжностни лица.

При проверка през май е  установено, че всички съоръжения на площадката с изключение на резервоарите за съхранение на пробан-бутан не функционират. Местните хора обаче разказват, че вътре се извършва някаква дейност. 

След инцидента не е регистрирано замърсяване на въздуха. Остават обаче страховете на хората, които живеят в района на газохранилището. 

 

Репортер: Георги Манев