Тя ще пречи на опитите им да преминат през тунела под Ла Манша

До края на месеца ще започне изграждането на „голяма нова стена“ в Кале, която да пречи на опитите на мигранти да преминат през тунела под Ла Манша и да стигнат до Великобритания, информира „Телеграф“, цитиран от БГНЕС.

Стената, която ще бъде от бетон и ще е висока 4 м., ще бъде финансирана от Лондон. Стойността е определена на 2 млн. паунда. Преградата ще бъде с дължина 1 км. и ще бъде разположена на подхождащите към пристанището за фериботите.

По темата

Намеренията за изграждане на стената бяха потвърдени от британския министър по миграционните въпроси Робърт Гудуил, който казал, че строежът ще започне много скоро и допълнил: „Вдигнахме ограда, сега ще направим и стена“.

Съоръжението ще бъде изградено от двете страни на пътя, за да предотвратява опитите на мигранти да спират движението и да се качват на камиони и други превозни средства.

Асоциацията на автомобилните превози на товари разкритикува мярката като лошо използване на парите на данъкоплатците, които вместо това могат да бъдат похарчени за "повишаване на сигурността по подхода към пътищата".

Данните, оповестени миналия месец показаха, че екипите на британските граничари на френска земя са предотвратили през миналата година преминаването на 84 088 мигранти. Комисарят от френската полиция Патрик Висер-Бурдон твърди, че през юни тази година е имало 22 000 нарушения на загражденията по пътя към пристанището, докато през януари броят им е бил 3000.

По думите на Гудуил сигурността на пристанището ще бъде засилено с разполагането там на ново и по-добро оборудване.

„Много скоро ще започнем изграждането на тази стена, която е част от пакета от мерки на стойност 17 млн. паунда, който осъществяваме с французите“, заяви още британският министър по миграционните въпроси Робърт Гудуил.

В. „Телеграф“ припомня, че през 2015 г. във Великобритания са се преселили 630 000 души, което е относително малко увеличение в сравнение с 2014 г. Имиграцията от страни от ЕС е 184 000, което е увеличение с 10 000 души в сравнение с 2014 г. Ръстът се обяснява с увеличаване на имиграцията основно от България и Румъния.