Това показват данните на статистическата служба на страната

Броят на мигрантите, кандидатствали за социални помощи в Германия, се е увеличил със 169 процента миналата година, показват статистически данни, цитирани от Ройтерс и БТА.

По темата

Според германската статистическа служба около 975 000 мигранти са получавали помощи по силата на закона за помощите за кандидати за убежище в края на 2015 г. Това е било шестото поредно годишно увеличение. През 2014 г. броят е бил 363 000. 
Данните вероятно ще засилят още повече подкрепата за антиимигрантски групи като партията "Алтернатива за Германия", която се представи добре на местните избори през уикенда.
Статистиката включва мигранти, които имат временно разрешение за пребиваване, и такива, които засега не могат да бъдат депортирани. В нея не влизат хората с бежански статут или имащите право на убежище, които получават социални помощи, ако се нуждаят от подкрепа.
Данните показват, че през 2015 г., когато Германия прие над 1 милион бежанци, държавните разходи за помощи за мигранти са се увеличили с около 120 процента достигайки почти 5,3 милиарда евро.
Мащабът на държавната помощ за мигрантите предизвиква недоволство у много германци, особено в по-бедните източни райони на страната. В събота обаче канцлерката Ангела Меркел подчерта, че правителството не е орязало помощите на никого, за да осигури подкрепа за бежанците.
Според статистиката две трети от получателите на помощите са дошли от Азия, като половината от тях са произхождали от Сирия. Други 22 процента са идвали от европейски страни като Албания, Сърбия, Черна гора и Македония, които са извън Европейския съюз, а 13 процента са били от Африка.