Tази дата отново раздели българите

9-и септември отново раздели българите! БСП и антифашисти поднесоха цветя пред Паметника на незнайния воин, а преди тях антикомунисти протестираха на същото място. За да демонстрират мощната си решимост да отстояват завоеванията на днешния социалистически ден.

Какво знаем, на какво ни учат и какво помним от 9-и септември?

„След началото на промените, ние нямаме историческа памет! Нашите деца не знаят какво се е случило на тази тъмна и кървава дата”, обяснява Методи Андреев.

И да не учим в училище, кадрите говорят сами за себе си. Значителен, устремен, значителен отрязък от време от 13 вековната история на България. За празнуващите днес, това е факт.

По темата

„За хора, които са се борили против фашизма, моят баща също е бил партизанин, така че,  просто една памет към него и  продължаваме да празнуваме този празник”, казва Георги Хаджийски.

Спорът се подклажда от житейския опит на възрастните поколения. За едни  основното престъпление е на Народния съд, за други, срещу Ястребинчетата.

„Главният народен обвинител, той се гордее, той казва: Някои намират, че сме убили много малко хора! Ама какви хора убихме? Тримата регенти, единият от които е от царската фамилия!  Ние призовахме сянката, духа на покойния цар Борис, за да го разобличим”, обяснява Марко Дянков.

„Да излеза, да докажа, че е имало фашизъм. Аз съм обиколил през три затвора, преди 9-и септември – Софийския, Варненския и Пловдивския и концлагера Българево, Айтоско”, разказва Славчо Стефанов.

Превръщането на българската култура, че дори и древната, в една дългобойна ракета на дружбата и мира между народите, в едно толкова отговорно време, може би най-отговорното в историята на човечеството. Добро и лошо, култура и икономика, нищо не е еднозначно за привържениците и противниците на 9-и септември. Самата дата вероятно остава само ден на поклонение пред жертвите от двете страни.