Какви са исканията им?

По темата

 

Майките на деца с увреждания излязоха на трети национален протест. Те се събраха пред Народното събрание. Исканията им са някой да ги чуе, защото, по думите им, хората с увреждания в България продължават да съществуват по възможно най-жалкия начин, а държавата продължава да неглижира техните нужди и права.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Припомнямe, че при предходното недоволство служител на Социалното министерство ги нарече

"кухи лейки", което предизвика огромен скандал и напрежение. Служителят беше уволнен.

„Пречките пред нас са липсата на диалог и чуваемост от страна на правителството и на министерството на социалната политика. Искаме електронен регистър – нещо, което ни се обищава след всеки протест, но не се изпълнява. Искаме достоен живот за нашите деца. Децата с увреждания, когато станат на 18 години, продължават да се нуждаят от лекарства, а държавата ги елиминира тотално. Те са оставени на произвол. Те няма как да тръгнат на работа”, заяви пред NOVA Вера Иванова, майка на дете с увреждане.

Вера Иванова призова да се внесе в Народното събрание Закона за личната помощ на хората с увреждания. Не се нуждаем от политическа подкрепа, а от това депутатите да разберат проблемите ни.

Протестиращите издигнаха плакати с лозунги: „Спрете да се гаврите с нас“ и „Стоп на геноцида над деца с уреждания“, както и плюшени играчки и черни балони. 

Протестът преминава покрай сградите на Народното събрание, Министерски съвет и ще завърши пред социалното министерство.

„Аз не искам да ни принизяват до някакви просяци, които са застанали и чакат някой да им даде пари, както вчера ни предложиха. Тези деца са с увреждания, но растат. Много от децата са физически здрави. Но хората с увреждания не са само деца между 15 и 18 години с над 90% увреждане. Ние не сме просаци. Не просим някаква сума”, обясни в студиото на "Здравей, България" Валентина Христова, майка на дете с увреждания.

А какво е решението на проблема според Валентина? - „Първо трябва да се започне от ТЕЛК-овите комисии. Искам да съм спокойна, че ако аз искам да работя, защото имам професия, искам да имам възможност да платя на някого, който да се грижи 6 часа на ден за нея”, отвърна тя.

Припомняме, че във вторник на заседание на Министерския съвет бе приет нов модел за подпомагане на децата с увреждания. Семействата на деца с над 90 на сто увреждания ще получават по 930 лева месечно. Родителите сами ще решават дали да наемат личен асистент, или да се грижат за децата си вкъщи. 

Сумата за увреждания от 71 до 89,99% е 450 лева, а 350 лева ще получават децата с увреждане между 50% и 70,99%. 

Мерките ще струват на държавата 160 млн. лева, които ще бъдат предвидени в бюджета на Социалното министерство за догодина. У нас в момента има около 26 000 деца с увреждания.

След днешния протест от социалното министерство заявиха, че скоро ще бъдат изградени близо 60 дневни и седмични центрове за деца с увреждания. Те би трябвало да поемат над 4 000 деца и младежи със специални нужди.

Предстоят и законови промени за удовлетворяване на специфичните нужди на хората с увреждания.