През 1884 година между две съседни къщи се осъществява първият телефонен разговор

София е най-големият български град, 15-ия по големина в Европейския съюз и  една от трите най-древни столици, заедно с Рим и Атина. Какво обаче не знаем за София?

По темата

На територията на целия град има общо 49 минерални извора. В Европа няма друга столица, която да разполага със собствена планина.

Първата електрическа крушка в София светва в Градската градина, когато през 1879 г. паркът е официално осветен за тържественото пристигане на княз Батенберг. Като резултат 1/3 от първия бюджет на столицата отива изцяло за осветление.

Между две съседни къщи в центъра на града, се осъществява първият телефонен разговор. Годината е 1884, а гордите телефонисти са трима млади офицери. На мистичното събитие присъства лично Стефан Стамболов - тогава министър-председател.

Малко след телефона, софиянци се сдобиват и с първото колело. Странния предмет Иван Вазов нарича "дяволски колца".

Чехът Шедеви, собственик на железарска работилница,през 1896 г. внесъл в града първия автомобил. Возилото било с парен двигател и дървени колела. След няколко обиколки по улиците обаче, автомобила се повредил и изчезнал, защото никой не знаел как да го поправи.

След електричеството, пристигнал и трамваят. Първият пропътувал разстоянието от Централна гара до площад „Славейков" през 1901 г. Историята мълчи за това колко време е отнело пътуването.

Първите правила за движение в София са обяснявали на хората какво е улица и какво тротоар, защото по улицата не се ходи, а на кръстовище не се пресича.