Кристалина Георгиева е печелила много симпатии, смята той

Ирина Бокова нямаше никакви шансове да се пребори и да стане генерален секретар на ООН. Видяхме, че след снощното гласуване имаше две държави – постоянни членки на Съвета за сигурност, които ѝ наложиха вето. Българското правителство беше наясно с това. Ветото беше непреодолимо, въпреки всичките ни усилия. Именно затова предприехме ход да дадем още един шанс на източноевропейската група да има своя кандидат, който може да се конкурира с Антонио Гутериш. За съжаление този кандидат не успя”, написа в официалната си страница във Facebook външният министър Даниел Митов  във връзка с избора за ген. секретар на ООН.

По темата

По думите му Кристалина Георгиева е получила много симпатии след изслушването си. „Несериозно е да се смята, че след три-четири дни, дори без да влиза в кампания, тя ще има някакви велики резултати при първото гласуване”, заяви Митов.

Външният ни министър е на мнение, че в момента някои партии ползват Ирина Бокова, нейния авторитет и нейното име, за да си правят кампания за президентските избори, като откровено спекулират с определени факти и забравят умишлено други.

„Благодарим на Кристалина Георгиева, че се съгласи да бъде българската номинация в последния момент и влезе в състезанието, спечели много симпатии, спечели дори официалната подкрепа на част от държавите от източноевропейската група. Благодаря и на тези държави, които я подкрепиха веднага – Унгария, Латвия, Полша, както и на кандидатите от Източна Европа, които се оттеглиха, но дадоха своята подкрепа за нея”, добавя още Митов.