"Това ще се отрази негативно върху всички усилия на България за справяне с мигрантската криза", смята премиерът

Премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли призивите да подаде оставка заради слабото представяне на Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН. Той дори изрази удовлетворение, че само от едно изслушване тя е получила подкрепа, пише БГНЕС.

По темата

"За какво да подавам оставка – за това, че не мога да осигуря още пет години на една комунистическа фамилия ли?", попита премиерът.

По думите му това ще се отрази негативно върху всички усилия на България за справяне с мигрантската криза.

По-рано от БСП и АБВ поискаха оставката на Борисов заради провала на българската кандидатура за генерален секретар на ООН и заради слугуване на чужди интереси, с пренебрегване на националния.

От АБВ заявиха, че е достойно Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от поста си в ЕК незабавно.

От Патриотичния фронт също коментираха, че Георгиева трябва да си ходи и тя няма право да представлява България в ЕК.

Президентът Росен Плевнелиев определи представянето на двете български кандидатури като „достойно” и призова: „Ако искаме да покажем, че сме европейци и демократи, нека кажем една добра дума за тези две големи българки”. 

Според него представянето на Бокова и Георгиева не е предпоставка за искането на оставки от правителството и призова за капитализиране на набраната по времето на кампанията инерция. „Припомнете си в колко аналитични статии бяха посочени качествата на двете български кандидатури и колко държави се обявиха в тяхна подкрепа“, подчерта още Росен Плевнелиев.

Според външния министър Даниел Митов Ирина Бокова не е имала шансове да се пребори за поста, а ветото е било неизбежно.  „Благодарим на Кристалина Георгиева, че се съгласи да бъде българската номинация в последния момент и влезе в състезанието, спечели много симпатии, спечели дори официалната подкрепа на част от държавите от източноевропейската група”, коментира Митов.

 

Видео: БГНЕС