Управителят на „Въгледобив Бобов Дол“ подава оставка

Край на миньорския протест в "Бобов дол". Развръзката дойде на третия ден от подземната стачка след ултиматуми, заплахи и щурм. 140 миньори прекараха над 60 часа под земята, заради намалени и забавени заплати и опасността мината да бъде закрита.

При тях за 8 часа под земята слезе и омбудсманът Мая Манолова. След дълги преговори, собствениците на мината започнаха да изплащат заплатите за август, и обещаха до края на годината да изплатят и забавените ваучери за храна. Само че при излизането си от мината обещаните пари не бяха дадени на миньорите. Те се почувстваха за излъгани за пореден път и се стигна до щурм на сградите.

За развръзката вероятно е повлияло и писмо на премиера Борисов. В него той настоява да бъде отнета концесията за рудника на бизнесмена Христо Ковачки, ако парите на миньорите не бъдат пплатени.

 

Междувременно, управителят на „Въгледобив Бобов Дол“ ЕООД Красимир Чаврагански подаде оставка.

По-рано вечерта миньори щурмуваха преддверието на рудник "Бабино". Те искаха да предупредят колегите си под земята да не спират протеста си. 

Междувременно, стана ясно, че социалното министерство отпуска на миньорите еднократна помощ от 325 лева.

Премиерът Бойко Борисов настоя концесионерът на мините да изплати незабавно дължимите суми на служителите си. Той поиска да бъде започната процедура по прекратяване на концесионния договор за добив от участък „Бабино”.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА НА МИНЬОРИТЕ

Протестиращите миньори се оказаха силен магнит за няколко кандидат-президенти. И не само. Рамо на протеста даде омбудсманът Мая Манолова. С обещание да работи, за да се запази рудника и да подкрепи исканията на миньорите. Реши да го докаже и нагледно като слезе в рудника. Първоначалното й намерение беше да остане там до края на протеста. 

А тонът на ръководството на мината омекна, след като сутринта започна с ултиматум. 

"Докато не се подпише споразумителен протокол и не се прекратят стачните действия, няма да бъдат изплатени трудовите възнаграждения на работниците от рудник „Бабино“, заяви Камелия Георгиева, финансов съветник към мина „Бобов дол“.

Протестиращите бяха заплашени и със съд, ако не спрат с протестите.

Репортер: Екатерина Николова