30-те отличени младежи получават и обещание за по 450 лева

Как десетки деца останаха без стипендии и с празни надежди? На олимпиада, проведена миналата година, на 30 деца им е обещано в национален ефир, че заради добри постижения ще получават по 50 лева всеки месец за една година. Парите не са държавни или общински, а са на бизнесмен, който организира пищна церемония по награждаването им.

По темата

В Деня на детето през 2015-а година Симеон Сакскобургготски връчва медали на деца победители на олимпиада, в присъствието на много родители и специални гости – известни лица от малкия екран, политици, представители на посолства, актьори и певци - Калин Врачански, Жана Бергендорф, Васил Петров, директора на Българската академия на науките. Наред с признанието, 30-те отличени деца получават и обещание за стипендии от по 450 лева.

Организатор на пищното събитие и олимпиадата и спонсор на стипендиите е бизнесменът Димитър Куцаров. През 2011-а година той опита да влезе в политиката като кандидат за президент с вице - певицата Камелия Тодорова.

Година и половина по-късно намираме една от победителките – Мария, отново над учебниците у дома. А обещаната стипендия от голямата церемония все ще е мираж. От 450 лева е получила 150 лева.

Родителите продължават да търсят отговори защо сдружението на Димитър Куцаров не изплаща обещаните пари. От 30 деца 19 са получили по 150 лева.

Димитър Куцаров увери екипа ни по телефона, че парите на всички ще бъдат изплатени, но родителите и децата, които се обърнаха към NOVA, ще получат обещаното последни.

А от тази година цветна олимпиада на Димитър Куцаров вече няма. Според сдружението причината е в липса на спонсори.

Целия репортаж гледайте във видеото.