В Деня на будителите учените ще поискат с шествие повече финансиране в бюджет 2017-та

Науката - на протест за пари! В Деня на будителите учените ще поискат с шествие повече финансиране в бюджет 2017-та.

Протестът на учените идва заради ниските им доходи.

По темата

Аргументите в числа:

Средната брутна заплата в БАН през миналата година е била 697 лв. Това е почти с 200 лева по-малко от средната въобще за страната.

Догодина кабинетът заделя 5 млн. лв. повече за заплати на учените. Те наричат тези милиони „подигравка” и излизат на шествие на 1 ноември.

„По карта всеки месец получавам 415 лева и 93 стотинки”, заявява Светлана Велева,  асистент в Института по електрохимия и енергийни системи към БАН.

С тази чиста заплата гледа двете си деца и развива науката.

Според синдикатите, в бюджета за догодина трябват поне 44 милиона лева отгоре. Защото, ако не, след 10 години ни чака наука „на трупчета”.

„Наука на трупчета е наука, в която хората не могат да си задоволят ежедневните потребности. Как може 1 човек, който се занимава с високо интелектуален труд да мисли всеки ден как да си плати парното”, пита Здравчо Здравчев, „Техническа индустрия, наука и информатика”, КТ „Подкрепа”.

Исканията на синдикатите подкрепя и бизнесът.

„Науката се възприема като излишен лукс, а не като необходимост”, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

A държавата, от която зависи финансирането, си призна: искало ѝ се повече.

„Няма министър на образованието и науката, който да не иска да излезе с добра новина, но виждате с колко много неща се конкурира българският бюджет”, заяви Меглена Кунева.

Сега в Института по електрохимия плащат тока, асансьора и поддържат кабинетите с пари от външни договори на учените.

В Българската академия на науките работят 2500 доктори и доктори на науката. За това, че са по-образовани от останалите висшисти, всеки от тях е получил за цялата 2015-та година 129 лв. отгоре..

Още гледайте във видеото