Те искат по-високи заплати и повече пари за наука

В Деня на народните будители над 2000 научни работници излязоха на протест с искане за по-високи заплати. 

Учените се събраха пред централната сграда на Българската академия на науката за едно мирно и мълчаливо шествие, което премина по няколко столични булеварда и приключи пред Народната библиотека със символично поставяне на венци и цветя пред паметника на братята Кирил и Методий. В знак на протест, всички сгради на БАН бяха затворени. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Причина за недоволството на учените е новият държавен бюджет, който предвижда, по думите им, "обидно" малко пари за наука.

Въпреки, че субсидията ще е с 5 милиона повече от миналата година, тя пак няма да е достатъчна за увеличение на заплатите в сектора, категорични са родните учени. Според синдикатите средната заплата на научен работник у нас е доста под средната работна заплата в страната. 

Иванка е химик, инженер, научен сътрудник с десетки публикации. Принудена от години да работи на две места. Освен, че се занимава с наука, тя работи и в „Майчин дом” като акушерка, за да може да изучи сина си. „30 години трудов стаж за 420 лева. Това е унижение. Аз мога да работя работата на портиера, но той моята – не”, оплака се Иванка.

„Протестът е за това, че науката в България умира”, обясни Никола Малиновски.   „Имаме една академия, която е на над 130 години -  по-стара от българската държава. Не може традициите да се разсипват”, коментира Петър Берон.  

„Боря се за това да има млади хора, които да навлязат и да продължат това научно направление, защото аз вече съм 60-годишен”, обясни доц. д-р Рачо Стоев, завеждащ секция "Антропология" - в БАН.  Единственото обаче, което в момента той може да предложи на младите е кабинет от 15 квадратни метра с температура като в хладилник и купища ценни архиви, разпилени по земята.