Как преминава изборният ден на Острова?

За разлика от миналата неделя, за да стигнеш до урните в почти всяка една от секциите в Лондон днес отнемаше не повече от няколко минути. Мария Божкова не иска да си спомня за изнервеното чакане миналата неделя. Затова днес е приятно изненадана. 

В деня на балотажа следете развитието на изборния ден във Facebook страницата на Новините на NOVA. Харесайте я и ще получавате ексклузивна информация за хода на вота.

"Бях се настроила поне да чакам два-три часа, както беше предната събота, учудващо всичко беше много бързо, не знам каква е причината. Просто за секунди си попълних, хайде да кажем две минути, декларацията, веднага отидохме, без никакво чакане", обяснява Мария Божкова, счетоводител. 

Броят на гласувалите беше сходен с този от първия тур, но сега членовете на секции работеха по-организирано и очевидно бяха взели под внимание допуснатите грешки, при което до дълги опашки не се стигна. 

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте ни! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпращате и снимки и видеоматериали в рубриката ни "МОЯТА НОВИНА".

"Разликата е в това, че не се попълват още един комплект документи, тоест – два пъти по-бързо става. До края на деня планирам да има рекорден брой гласували в тази секция, която както разбрахте миналата седмица е приела най-много български граждани да гласуват тук", коментира Милена Везенкова, собственик на българско училище в Лондон. 

Само до обед в секцията в Баркинг успяха да гласуват повече от половината българи, дошли тук миналата неделя. 

Предната седмица имаше към 200 - 300 човека и нямаше възможност да се гласува, то беше и дъждовно също. Опашките днес бяха по-скоро пред българските магазини за хранителни стоки в кварталите, където живеят мнозинството нашенци в Лондон.

Репортер: Николай Барулов