Новият президент ще бъде изправен пред възможно увеличаване на мигрантския поток, отбелязва Асошиейтед прес

Бившият командващ авиацията на България Румен Радев спечели убедителна победа на президентските избори в България, предаде агенция „Ройтерс“.

Тя цитира екзиполовете на "Алфа Рисърч" и "Галъп интернешънъл", показващи над 20-процентна преднина на Радев пред кандидатката на управляващата партия ГЕРБ.

Подкрепяният от опозиционните социалисти кандидат генерал Румен Радев печели балотажа на президентските избори в България, съобщават световните агенции, като се позовават на прогнозни резултати на социологическите агенции. 

Новият президент ще бъде изправен пред възможно увеличаване на мигрантския поток от съседна Турция и нарастващо напрежение между Русия и Запада, отбелязва Асошиейтед прес. Радев, който е "новобранец" в политиката, привлече много българи, най-които им са омръзнали корумпираните политици, отбелязва агенцията. АП припомня, че Радев, който навремето е учил в американската военновъздушна школа в Алабама, обеща да запази мястото на България в НАТО, но също така заяви, че "еврофилията не означава непременно русофобия".
Вотът означава също ново правителство за страната, тъй като премиерът Бойко Борисов неколкократно обеща да подаде оставка, ако неговия кандидат, председателят на парламента Цецка Цачева, загуби изборите, посочва ДПА. 

Кандидатът на българските социалисти Румен Радев спечели президентските избори, предаде агенция „Блумбърг“.

Неговата победа може да доведе до оставката на премиера Борисов, коментира медията.

Радев спечели българите, разочаровани от политическия си елит, който те смятат за корумпиран и егоистичен.

Това предаде "Евронюз" за президентските избори у нас.

Резултатът от президентските избори в България може да придвижи България по-близо до Русия. Изборите печели мъж, който е приятелски настроен към Кремъл. Румен Радев изрази толерантност към руските ходове в Украйна. Той също подкрепя отслабване на санкциите срещу Русия.

Победата на независимия кандидат ще изправи България в противоречие с нейните съюзници в ЕС и НАТО.

Приятелски настроеният към Москва опозиционен кандидат спечели президентските избори в България, предаде "Фран прес", цитирайки данните от екзитпола.

Агенцията припомня, че премиерът Бойко Борисов обеща да подаде оставка, ако Румен Радев спечели вота.

Според агенцията Радев бе фаворит, а избирателите се стремяха да накажат правителството заради провала му да се справи с ширещата се корупция и бедност в най-бедната страна-членка на ЕС.

"Аз гласувах против Борисов, защото аз не мисля, че той е честен и той наистина не направи всичко, за да се подобри животът ни", каза 52-годишният Зора Кардачка, която е служителка по химическо чистене.

Според наблюдатели победа на генерала може да наклони бившата комунистическа България, която отдавна балансира по въжето между Москва и Брюксел, към руската орбита – тази тенденция се вижда в Източна и Централна Европа на фона на нарастващия евроскептицизъм.

В близката Молдова проруски настроен кандидат също изглежда, че ще бъде избран.

Цачева обеща да води България по проевропейския път и обвини съперника си, че е „червен генерал“.

Предсрочни избори вероятно ще хвърлят станата в нови сътресения.

Въпреки обещаните реформи, корупцията и бедността остава широко разпространена, докато общественият гняв също е нараснал заради хилядите мигранти, които в момента се намират в България. Популярността на Борисов е намаляла и проучвания на общественото мнение показват, че неговата партия ГЕРБ няма да успее да спечели абсолютно мнозинство в предсрочни избори.

„Неговата заплаха да подаде оставка мобилизира повече неговите опоненти, отколкото поддръжниците“, цитира "Франс прес" социологът Живко Георгиев от "Галъп".

Радев, който е преминал военно обучение в САЩ, многократно настояваше, че „членството на страната в ЕС и НАТО, не означава, че България трябва да бъде враг на Русия".

Двете страни имат дълбоки исторически и културни връзки, България е също силно зависима от руския газ. 

Опозиционният кандидат Румен Радев побеждава на президентските избори в България, предаде ТАСС.

Агенцията цитира данните от екзитпола, според които за него са гласували 58,23 % от избирателите, а за Цецка Цачева - 35,25 процента.

Агенцията се позовава и на политолозите, според които президентските избори са като вот на доверие на правителството. Най-вероятно при успех на Радев българският премиер ще подаде оставка. Експерти, с които разговаря кореспондентът на ТАСС, смятат, че желанието на Борисов да подаде оставка няма да бъде подкрепено в парламента и от партията, и от управляващата коалиция, затова правителството ще продължи своята работа най-малко до 22 януари, когато новият държавен глава трябва официално да встъпи в длъжност.